insPiraatie

Wat houdt ons bezig? En wat valt ons op? Laat je inspireren op onze InsPiraatie pagina!

Vijf directe voordelen van een goed merkenpaspoort

Urenlange vergaderingen, verwarrende briefings en oeverloze discussies over hoe je zaken wilt aanpakken binnen je organisatie? Wellicht een bekend fenomeen? Als je er niet voor waakt, kan hier waanzinnig veel tijd in gaan zitten. Tijd die je uiteraard liever spendeert aan creëren en ondernemen. Het wiel keer op keer opnieuw uitvinden, is vanaf nu verleden tijd. Wij vertellen je graag meer over het merkenpaspoort, de heilige graal in de communicatiewereld.

Wat is een merkenpaspoort?

Een merkenpaspoort kun je zien als de identiteitskaart van je organisatie. Hierin leg je je merkidentiteit, je mogelijke archetype, je doelgroep, ambities en de kernwaarden van jouw organisatie vast. Voor het definiëren van je tone of voice en sterktes en zwaktes leent dit beknopte document zich ook uitstekend.

Zelfs als je al een duidelijk beeld hebt van wie je bent en wat je doet, doe je er goed aan het in een merkenpaspoort vast te leggen. Zo weten nieuwe werknemers, partners, klanten of creatieven direct, in één oogopslag wie ze tegenover zich hebben.


Vijf directe voordelen van een goed merkenpaspoort

 • De kern als basis.Keer op keer opnieuw uitleggen wie je bent en waar je voor staat, kan zonder gedegen voorbereiding elke keer tot een ander verhaal leiden. Dat schept verwarring voor de ontvanger. Wanneer je je visie, missie en ambities vastlegt in een merkenpaspoort, maak je concreet en expliciet wie je bent en waar je voor staat. Zo dient dit beknopte document als stevige basis voor al je uitingen en zorg je voor consistentie en herkenbaarheid.
 • Bevordert interne en externe samenwerking.Voor de verschillende afdelingen in je organisatie of voor nieuwe medewerkers kun je het merkenpaspoort gebruiken om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dat zorgt voor consistentie en een duidelijke werkwijze voor alle betrokkenen.In je externe communicatie zorg je met het merkenpaspoort voor een duidelijke tone of voice, een weerspiegeling van je waarden en een consistente uitstraling in al je uitingen. Dat zorgt voor een duidelijke en eenduidige profilering.
 • Onderbouwing voor keuzes.Voor organisaties en merken draait het om het maken van keuzes. Soms lijkt een bepaalde keuze aantrekkelijk, maar mis je een alternatief dat meer in lijn is met je visie waardoor je beter in staat bent je uiteindelijke doelen te realiseren. Een merkenpaspoort kun je als meetlat gebruiken waarlangs je keuzes van je organisatie beter kunt toetsen en beoordelen. Op die manier zijn je keuzes altijd in lijn met je doelen.
 • Briefing document.Het opstellen van een briefing kan een pittige taak zijn. Want wat wil je nu eigenlijk en hoe kun je dat overbrengen? Ook heeft een marketingbureau andere informatie nodig dan een webbouwer of recruitment bureau. In een merkenpaspoort beschrijf je zowel je missie, visie en merkwaarden als de organisatiedoelen en werkwijzen. Zo is het een handige tool voor briefings van creatieven en samenwerkingspartners.
 • Niet steeds hetzelfde wiel uitvinden.Wanneer je je merkenpaspoort scherp neerzet, kun je hiermee zeker vijf jaar vooruit. Dit scheelt ontzettend veel tijd en energie in ontwerpkeuzes, elke keer nieuwe briefings schrijven en steeds opnieuw verzinnen hoe je mensen vertelt wie je bent, wat je doet en waar je voor staat.


Wil jij graag je identiteit weer scherp krijgen?
Benieuwd hoe je dit kunt vertalen in een ijzersterke visuele merkidentiteit? Doe hier de gratis merkcheck!

Studio Piraat is een strategisch ontwerpbureau bestaande uit talentvolle vrijbuiters, creatieve strategen en grensverleggende creatieven. Doorsnee daar doen we niet aan. Vernieuwend en grensverleggend is our middle name. Onze ontwerpen, concepten en strategieën bruisen van passie en plezier. Ook benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Check onze website of neem direct contact op.

Hoe bepaal je je merkidentiteit?

Apple is hét schoolvoorbeeld van een merk met een ijzersterke merkidentiteit. Het bedrijf heeft zich opgebouwd tot een waar fenomeen. Niet alleen is het logo wereldwijd bekend, maar ook komen haar kernwaarden van individualiteit, creativiteit en gebruiksgemak terug in al haar uitingen. Hoe zorg je nou eigenlijk voor een sterke merkidentiteit? Wij helpen je een handje.
 

Je bedrijfsprofiel als fundament

Het opstellen van je visuele identiteit begint altijd met het helder krijgen van je basis, je verhaal, je kern. Waar sta je als organisatie of merk voor? Zonder zelfkennis is het lastig een sterke visuele identiteit te creëren die jouw waarden en overtuigingen representeert. Een goed doordacht bedrijfsprofiel is daarom cruciaal.


Bepaal je merkidentiteit in 5 stappen

Wij geven je vijf stappen om jouw merkidentiteit helder te krijgen.

Stap 1 Wat zijn je missie en je visie?

Het gaat er vaak niet om wat je doet, maar waarom je iets doet en hoe je dat doet. Deze waarom en hoe komen tot uiting in je missie en visie. Je missie geeft aan waarom je ooit bent begonnen met je onderneming en waar jij in gelooft. De visie beschrijft de manier waarop je te werk gaat om je missie te realiseren. Hierin zijn je kernwaarden een belangrijk aspect.

Mensen kopen bijvoorbeeld geen Tony Chocolonely reep omdat die duurder is dan andere merken. Maar omdat ze geloven in het plan (de visie) van Tony Chocolonely om 100% slaafvrij de norm in de chocolade-industrie te maken (de missie).

Stap 2 Voor wie doe je het?

Wat zijn de kenmerken van je doelgroep en wat vindt zij belangrijk? Op welke manier kun je hen bereiken én triggeren? Waarvoor lopen zij warm? Ken je doelgroep, zodat je precies weet hoe, waar en wanneer je het beste met hen communiceert.

Stap 3 Wat zijn je ambities, waar streef je naar?

Wil je stappen maken met je merk dan heb heb je ambities nodig, een streefpunt om naartoe te werken. Wil je 100% duurzaam worden? Wil je binnen nu en vijf jaar een tweede vestiging openen? Of streef je naar een plekje in de Sustainable Brand Index?

Het is belangrijk dat je ambities in lijn zijn met je missie en visie. Alleen dan kom je geloofwaardig over. Want zeg nou zelf… een wc-papier fabrikant op nummer 1 in de Sustainable Brand Index?

Stap 4 Stel je merkenpaspoort op.

Iedereen kan vertellen wie hij of zij is, maar als je het niet expliciet concretiseert, kan het verhaal zelfs per dag verschillen. Dat kan voor de ontvanger tot veel onduidelijkheid leiden. Daarom is onze tip: concretiseer je missie, visie en ambities in een merkenpaspoort. Een klein, beknopt document dat als stevige basis dient. Het helpt niet alleen bij het maken van strategische keuzes, maar het zorgt er ook voor dat je kan uitleggen wie je bent en wat je doet.

Zo kan Tony Chocolonely – hoe gek het ook klinkt – sponsor worden van de film “Twelve Years A Slave”, omdat deze film in lijn staat met Tony’s merkenpaspoort: het bewust maken van slavernij.

Stap 5 Durf te vragen!

Voor veel organisaties is het lastig om kritisch naar zichzelf als merk te kijken. Je bent vaak zo intern gefocust dat het moeilijk is een kritische, objectieve blik te houden. Vraag daarom input aan klanten, vrienden en uiteraard ook experts in je vakgebied, zodat je een duidelijk beeld krijgt van hoe je merk overkomt.


Visuele vertaling

Als je alle inhoudelijke zaken hebt onderzocht en een duidelijk beeld hebt van wie je bent, waar je voor staat en wat je wilt uitstralen, kun je dit vertalen in een visuele identiteit. Ook voor de briefing van creatieven is het merkenpaspoort een ideaal middel.

Door het maken van een merkenpaspoort zet je jezelf helemaal op scherp. Tijdens het schrijven ontdek je pas hoelang je verhaal is, dat er veel overbodige zinnen inzitten en dat het misschien hier en daar toch niet helemaal helder is. Concretiseer, wees kritisch, schakel hulp in en geef je merk de aandacht die het verdient.

Wil jij graag je identiteit weer scherp krijgen? Benieuwd hoe je dit kunt vertalen in een ijzersterke visuele merkidentiteit? Doe hier de gratis merkcheck!

Studio Piraat is een strategisch ontwerpbureau bestaande uit talentvolle vrijbuiters, creatieve strategen en grensverleggende creatieven. Doorsnee daar doen we niet aan. Vernieuwend en grensverleggend is our middle name. Onze ontwerpen, concepten en strategieën bruisen van passie en plezier. Ook benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Check onze website of neem direct contact op.

 

Is jouw identiteit nog up-to-date?

De getoupeerde kuif voor de dames, nekmatjes voor de heren en patchwork hippie broeken. Wie kent ze niet? Zie je vandaag iemand over straat huppelen in deze stijl, kijk je waarschijnlijk even vreemd op. Stijlen veranderen nu eenmaal. Zo ook met de stijl van jouw bedrijf. Een verfrissende nieuwe look of een complete make-over kunnen je merk en bedrijf weer nieuw leven inblazen. De hoogste tijd dus om te bekijken wat het voor jouw business kan opleveren.

 

Alles verandert en groeit

Volgens de wijze woorden van de Griekse filosoof Heraclitus is verandering de enige constante in het leven. Alles in ons leven is aan verandering onderhevig. Ook je bedrijf verandert en groeit. Als ondernemer wil je namelijk vooruit. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om het lanceren van nieuwe producten, je kunt andere marktsegmenten aanboren of nieuwe klanten aantrekken.

Maar bij de groei van je bedrijf blijven branding en marketing vaak achter. En dat is zonde. Want met een opfrisser van je merkidentiteit zorg je ervoor dat je merk meegroeit met je organisatie. Zo blijft je totale plaatje compleet en blijf je geloofwaardig over komen.

 

Kritisch kijken naar je merkuitstraling

Een sterke visuele merkidentiteit is cruciaal voor het succes van je organisatie. Daarom is het bij elke stap die je als organisatie neemt belangrijk om kritisch te kijken naar de uitstraling van je merk.

Komt je boodschap nog overeen met wat je wilt uitstralen? Past jouw merkidentiteit nog wel bij je persoonlijkheid en de overtuigingen en waarden die je wilt uitstralen? Is je merkidentiteit nog anno nu? En ben je herkenbaar in alle uitingen van je merk?


Checklist merkidentiteit

Met deze checklist kun je bepalen of jouw visuele merkidentiteit nog up-to-date is.

 • Is je merkidentiteit van deze tijd? Past je visuele identiteit – je uitstraling, je logo en je website – nog bij deze tijd of kun je zien dat die tien jaar geleden is bedacht? Kijk bijvoorbeeld eens naar je typografie en kleurgebruik. Het is belangrijk dat zowel de fonts, kleurpalletten en huisstijlelementen die je gebruikt als het beeldmerk en het gebruik van complementaire visuals nog steeds passen bij wat je wilt uitstralen.
 • Ben je nog aantrekkelijk voor je doelgroep? Meer dan ooit is het in deze tijd belangrijk om op te vallen. Wil je de aandacht van (potentiële) klanten, dan moet je boven je concurrenten uitsteken. Zorg dan ook dat je goed op de hoogte bent; wat doen je concurrenten en concullega’s? In hoeverre eist de concurrentie de aandacht op met hun visuele identiteit? Hoe kun jij dat beter?
 • Hoe staat het met je website? Online ontwikkelingen gaan razendsnel. Een modern bedrijf dat on top of the game is, gaat hierin mee. Functioneert je website nog goed? Is je website fully responsive en biedt hij een ultieme gebruikerservaring op elk device? Straalt jouw website je merkidentiteit uit?
 • Is je merk herkenbaar? Het is waanzinnig belangrijk dat alle uitingen van je bedrijf dezelfde uitstraling hebben. Je huisstijl zorgt ervoor dat alle uitingen in dezelfde stijl worden ontwikkeld, maar in de loop der jaren kan hierin ruis ontstaan. Kijk daarom regelmatig kritisch naar alle uitingen: heeft alles nog een consistente, herkenbare en eenduidige uitstraling? Begrijpen onze doelgroepen nog wat we doen, wie we zijn en waar we voor staan? 
 • Is je bedrijf gegroeid en veranderd? Zeker wanneer je bedrijf is veranderd, is het belangrijk te bepalen of je nog up-to-date bent. Passen alle uitingen nog bij de huidige werkzaamheden? Zijn je kernwaarden veranderd en past je visuele identiteit nog bij je verhaal? Is je doelgroep veranderd en heb je daarom aanpassingen nodig om de nieuwe doelgroep aan te spreken? Allemaal aanleidingen voor een opfrisbeurt van je merkidentiteit of een complete make-over.

 

Ben je herkenbaar en is je merkidentiteit nog anno nu? Of kan jouw visuele merkidentiteit ook een opfrisbeurt gebruiken?
Doe hier de gratis merkcheck!

Studio Piraat is een strategisch ontwerpbureau bestaande uit talentvolle vrijbuiters, creatieve strategen en grensverleggende creatieven. Doorsnee daar doen we niet aan. Vernieuwend en grensverleggend is our middle name. Onze ontwerpen, concepten en strategieën bruisen van passie en plezier. Ook benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Check onze website of neem direct contact op.

Wat levert een sterke visuele merkidentiteit op?

Waar denk je aan als je langs de snelweg een grote, gele M ziet verschijnen? En een appel met een hap eruit associeer je met? Juist ja. McDonalds en Apple zijn twee voorbeelden van merken met een ijzersterke visuele merkidentiteit. Ook de swoosh van Nike – ja, zo heet-ie echt – koppel je meteen aan het wereldberoemde sportmerk. Wij leggen je graag uit waarom een sterke visuele merkidentiteit zo belangrijk is en wat het voor je organisatie kan betekenen.

 

Visuele merkidentiteit

De Amerikaanse design guru Paul Rand kwam jaren geleden al met de wijze woorden “Design is the silent ambassador of your brand”. En dat is precies waar het bij je visuele identiteit om gaat. Waar je met teksten kunt vertellen waar je onderneming voor staat, gaat het bij de visuele identiteit om de uitstraling van je organisatie of merk; je logo, de wijze waarop je visuals gebruikt en de styling van al je uitingen.

Je visuele identiteit is het visitekaartje van je organisatie en aangezien je vaak maar één kans hebt op een eerste indruk, is het waanzinnig belangrijk om in de buitenwereld het juiste beeld neer te zetten. Een sterke visuele merkidentiteit laat je verhaal zien, het laat zien wie je bent of wilt zijn en waar je voor staat.

Ook benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Doe hier de gratis merkcheck!

 

Vijf voordelen van een sterke visuele identiteit

Natuurlijk is wat je zegt, levert of doet van belang. Maar je visuele identiteit is minstens zo belangrijk. Wij geven vijf redenen waarom:

 • Authenticiteit. Met een sterke, eigen visuele identiteit kun je je onderscheiden. Door uit te stralen wie je bent en wat je doet, zorg je voor eigenheid en authenticiteit.
 • Herkenbaarheid. Een visuele merkidentiteit die terugkomt in de gehele organisatie en vertaald wordt naar alle kanalen en middelen zorgt voor consistentie zodat je doelgroep je herkent.
 • Vooruitstrevendheid. Organisaties met een authentieke visuele identiteit vallen op, steken met hun hoofd boven het spreekwoordelijke maaiveld uit én lopen voorop. Je weet dat je visuele identiteit krachtig is als mensen denken “wat zij doen, dat klopt gewoon”.
 • Professionaliteit. Met een consistente en sterke visuele identiteit laat je zien dat je netjes en secuur werkt, oog hebt voor detail én verzorgd werk aflevert. Dat straalt professionaliteit uit.
 • Doelen behalen. Een sterke visuele merkidentiteit helpt je bij het behalen van je organisatiedoelen. En uiteindelijk is dat waar het om gaat.

De vruchten van een visuele merkidentiteit

Een sterke visuele merkidentiteit werpt haar vruchten af. Zo kunnen organisaties met een sterke merkidentiteit hun producten of diensten beter aan de man brengen, hun marktaandeel vergroten in bestaande doelgroepen en nieuwe klantgroepen aanboren. Het helpt om de aandacht te trekken van (potentiële) klanten, wat zorgt voor een groter bereik en meer traffic en leads.

Tenslotte is een sterke visuele identiteit cruciaal voor de groei van je organisatie. Niet alleen vergroot het je zichtbaarheid, maar het is ook bepalend voor het toekomstige succes van je organisatie. Een sterke visuele identiteit helpt je business vooruit.

Heb jij je wel eens afgevraagd of jouw merkidentiteit past bij wat je wilt uitstralen? Ben je herkenbaar en is je merkidentiteit nog anno nu?

Studio Piraat is een strategisch ontwerpbureau bestaande uit strategische creatieven, creatieve strategen en talentvolle vrijbuiters. Doorsnee daar doen we niet aan. Vernieuwend en grensverleggend is our middle name. Onze ontwerpen, concepten en strategieën bruisen van passie en plezier. Ook benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag de gratis merkcheck aan of neem direct contact op.

Talent aantrekken begint met een goede branding

Jasper de Vink – De laatste tijd spreek ik steeds meer ondernemers, communicatiedeskundigen, HR-managers en directeuren die met hun handen in het haar zitten: werk genoeg, maar hoe krijgen ze dit gedaan? Door de krappe arbeidsmarkt is het voor hen moeilijk goed personeel te vinden. Vooral jong talent is lastig binnen te halen. Dit remt de organisatie in haar groei. Met een werkloosheid van 3,5% (CBS, juli 2018) en een groeiende economie is het aan te raden hier tijdig actie in te ondernemen.

De nieuwe generatie (generatie Y en Z) op de arbeidsmarkt is eigenzinnig, creatief en wil uitgedaagd worden. Zij hechten veel waarden aan vrijheid en flexibiliteit. Zingeving is voor hen heel belangrijk (bron: youngcapital.nl).

Gelukkig hebben sommigen wel door waar het wringt: de organisatie levert fantastisch werk, maakt schitterende producten en biedt veel kansen, maar dit is niet zichtbaar. De website is verouderd, de content is stoffig en het is niet duidelijk wat de organisatie doet.

Geldt dit ook voor jouw organisatie? Kijk eens naar de website van je concurrenten en vergelijk deze met die van je eigen organisatie. Waar zou jij zelf liever willen werken? Geldt dit ook voor je jongste collega’s? Solliciteer niet direct bij je concurrent, maar ga aan de slag!

Kijk eens kritisch naar je eigen merk. Is je merk ‘geladen’ of is er geen heldere focus en visuele merkidentiteit? Dan is het tijd om hieraan te gaan werken. De stappen hiervoor:

 • Stel een merkenpaspoort op: wat is je missie, je visie. Wat is je bestaansrecht en waar wil je als organisatie naartoe? Definieer je kernwaarden, krachten en valkuilen en je ambitie (hoger doel). Betrek je collega’s (of externen) en maak dit concreet.
 • Bekijk de wereld om je heen, wie is je doelgroep, wat is je concurrentie en wie zijn je stakeholders?
 • Maak een analyse welke middelen je nodig hebt om je doelstellingen te bereiken. Kijk welke je wilt inzetten om nieuw talent te bereiken en aan te spreken.
 • Stel een briefing op, ga het gesprek aan met een bureau die je kan helpen de briefing of merkenpaspoort verder concreet te maken en de vertaalslag te maken naar je visuele merkidentiteit.

Regeren is vooruitzien. Het kost tijd om dit op te stellen en een investering om dit proces te doorlopen. Daartegenover staat dat je organisatie weer op de kaart staat bij het gewenste talent, maar ook bij je opdrachtgevers, klanten, personeel, aandeelhouders, enz.

Denk eens aan de besparing die je maakt door geen dure headhunters of outplacement bureaus meer hoeven in te schakelen. Daarnaast zijn je wervingscampagnes nog effectiever en is er minder verloop binnen je organisatie… De investering waard dus.

Waarschijnlijk krijg je het zo druk, dat je daarna nog meer nieuwe mensen nodig hebt, maar dat is de zorg van (over)morgen.

Hier eens een kopje koffie over doen? Laat het me weten!

Wat ons beweegt…

Pim Nap – Als strategisch creatief bureau merken wij dagelijks dat alles in beweging is en dat dit de komende vijf jaar niet minder zal worden. De afgelopen vijf jaar hebben wij ons verder gespecialiseerd in de vraag van deze tijd. Identiteiten bestaan niet enkel uit een beeldmerk en visuele stijl, maar uit een visie en duidelijk herkenbare positie in de samenleving.

 

Ook mensen zijn in beweging. We hebben op de studio goed getalenteerde mensen zien komen en gaan. Goed personeel vinden is lastig; talent wordt zeldzamer. Werknemers komen in een luxepositie, waardoor bedrijven stil kunnen komen te staan. Vooralsnog zijn bedrijven volop in beweging; ze groeien en boeken vooruitgang. Wij merken dit in het aantal aanvragen, maar ook aan de verschillende soorten vragen die we op ons af krijgen. De opdrachten veranderen; er wordt van ons (creatieven) steeds meer verwacht. We worden gezien als ‘design entrepreneurs’ met oplossingen, visie en inhoud. We bepalen de koers voor de toekomst van merken en organisaties. We positioneren en geven betekenis. Bedrijven zijn hier mee bezig en stellen zichzelf vragen als: wat doet mijn organisatie nu eigenlijk? Wat betekenen wij? Wat is ons imago? Wat voegen wij toe aan deze wereld? Mensen en organisaties worden zich steeds bewuster van het ‘zijn’. Dit is de beweging waar we met z’n allen in zitten. Men wil bijdragen, wil begrepen worden, wil aantrekkelijk zijn, wil alles delen, wil de dingen anders doen…

 

Als creatief bureau volgen we alle trends en vragen uit de markt. We werken steeds meer aan het innerlijk van merken, dan aan het jasje aan de buitenkant. Natuurlijk maken we mooie dingen, maar deze ontstaan slechts vanuit een bestaande of nieuw opgebouwde kern. Vaak zien we dat deze kern bij een bedrijf aanwezig is, maar nooit is gebruikt om echt te laten zien wie het is. Dit zorgt ervoor dat communicatie vanuit de kern vaak al genoeg zegt en zijn wij er enkel om deze bloot te leggen, scherp te krijgen en te visualiseren. De boodschap is vaak nuchter, helder en eerlijk. Door deze te delen met de doelgroep word je beter begrepen, word je herkend en geef je je merk inhoud. Wij werken dan ook dagelijks met nieuwe technieken. We werken met verschillend denkende mensen die dagelijks anders naar de wereld kijken. We graven met meerdere teams nog dieper en bekijken wat nog nooit bekeken is. Succes en verandering liggen niet waar je al jaren actief bent, deze zijn te vinden waar je ze niet verwacht. Ze zijn aanwezig, maar worden niet gezien, ook al zijn ze vaak al klaar om in te zetten.

 

Tip: neem eens een andere route naar je werk, loop eens naar andere afdelingen binnen je organisatie, praat eens met iemand waar je nog niet mee gesproken hebt, ga eens links in plaats van rechts…

 

Be a pirate, don’t just follow!

Huisstijl en website SMT

SMT maakt big data inzichtelijk voor hun klanten en geeft onafhankelijk advies over de toepassingen, mogelijkheden en strategische inzet van deze data.

Studio Piraat is gevraagd om een nieuwe identiteit voor SMT te ontwikkelen én een website te maken die past binnen deze stijl en ambitie. Begin deze maand ging de website met de compleet vernieuwde huisstijl online.

Check ‘m hier!

Ken of ben jij een Haags Succes?

Voor de gemeente Den Haag mogen wij de communicatie van de Haagse Succes Awards verzorgen, een opdracht die wij in co-creatie uitvoeren met Obsession Evenementen en Communicatie. De Haagse Succes Awards zetten succesvolle initiatieven op het gebied van verbinding in het zonnetje. En dat mag ook!

Want in Den Haag komen culturen samen! De meer dan 140 culturen en een diversiteit aan geloven en levensovertuigingen maken Den Haag bruisend, interessant en wereldsEr gebeuren zoveel positieve dingen in de stad en in de wijk. Initiatieven om de leefbaarheid te vergroten, die stimuleren om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren en zorgen voor een fijne leefomgeving. Allemaal initiatieven die vanuit de Hagenaars zelf komen en die een inspiratie zijn voor de stad.

Met de Haagse Succes Awards waardeert de gemeente deze positieve initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusie in de stad Den Haag.

Dus ken jij organisaties of personen die zich inzetten voor integratie en verbinding in Den Haag? Of ben jij iemand die zich hiervoor inzet? Meld je dan snel aan op de Haags Succes website!

Het belang van een goed lettertype

Typografie – ontwerpers kennen de impact van een goede letter als geen ander. Of zoals onze ontwerper Sean het zo beeldend zegt: typografie is voor ontwerp wat kruiden zijn voor eten. Je kunt lekker puur eten koken, maar het zijn de kruiden die het spannend maken. En soms zelfs een tikkeltje gewaagd. Maar dat een lettertype het verschil tussen schuld en onschuld zou bepalen, had ook hij niet voorzien.

 

Hoe dan?

In een corruptieschandaal wordt de dochter van de Pakistaanse Premier Nawaz Sharif beschuldigd via illegale constructies eigenaresse te zijn van dure appartementen in Londen. Om haar onschuld te bewijzen droeg Mejuffrouw Sharif documenten uit 2006 aan, die zouden aantonen dat zij alleen curator was van de appartementen en niet de eigenaar.

 

En?

De documenten zijn geschreven in Calibri, een letter die anno 2017 het stokje van de klassieker Times New Roman als alom vertegenwoordigde norm in office documenten heeft overgenomen.

Maar nu de ontknoping. Het lettertype Calibri, van de Nederlandse typograaf Lucas de Groot, kwam pas in 2007 op de markt. Wat zou betekenen dat Maryam Sharif deze met geen mogelijk in 2006 had kunnen gebruiken. We plead guilty!

 

Typisch typo

Behalve rechtszaken ontraadselen, leent typografie zich ook uitermate goed om de uitstraling van een identiteit te bepalen. Ontwerp en typografie moeten elkaar aanvullen en versterken.

Typografie is bij uitstek een emotioneel element. Elk type typo wekt een ander gevoel op. Daarom is de keuze voor script, schreefloos*, mono of handwriting zo belangrijk. Het is bepalend voor wat jouw bedrijf zegt, met en zonder woorden. Daar weten wij wel raad mee!

Kijk voor onze typografiekeuzes naar ons werk of neem direct contact met ons op!

 

*een schreefloos oftewel sans serif lettertype is een lettertype zonder schreven. Dat wil zeggen dat het geen dwars geplaatst streepje aan het uiteinde van de letter heeft.

Een bezoek van onze overburen

Dat er creativiteit in het Oostenrijkse bloed vloeit is geen geheim. In het verleden heeft het land in de Alpen ware wonderkinderen op het gebied van kunst en muziek voortgebracht. Geen verrassing dus dat zij ook op het gebied van design meespelen met gerenommeerde bureaus als moodley en Bruch.

Maar, een mens is nooit te oud om te leren en moet zich blijven ontwikkelen. Reden genoeg voor een Oostenrijkse delegatie van creatieven om een bezoek te brengen aan hun overburen. Naast Amsterdam en Rotterdam heeft ook Den Haag zich als ontwerpstad op de kaart gezet. Daar mogen wij trots op zijn!

Een studiereis

De leden van de Oostenrijkse vakbond Create Carinthia waren op zoek naar inzichten en inspiratie. Als het gaat om het delen van onze kennis en het tonen van ons werk zijn wij de moeilijkste niet. En dus hebben wij er werk van gemaakt. We toonden een mooie greep uit onze expertises, van identiteit tot infographic, van (online) campagne tot compleet concept. Het werd een interessante ochtend waarin wij kennis over de Nederlandse en Oostenrijkse markt uitwisselden en ervaringen deelden.

Als dank voor onze inspanningen kregen wij een Oostenrijkse brandewijn cadeau. Met zelf ontworpen identiteit, uiteraard. Zum Wohl!

Ook benieuwd naar ons werk? Kijk op www.studiopiraat.nl/werk of neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.

Een nieuwe generatie aan boord

Vertekende beelden rechtzetten en blikken verruimen. Dat is het doel van de bliksemstages die organisatie jINC voor kinderen van groep 7 en 8 van diverse basisscholen organiseert. Want weet jij nog wat je vroeger wilde worden? Advocaat, arts of agent misschien. Wist je toen wat deze beroepen concreet inhielden? Juist.

 

Bliksemstage Studio Piraat

Vorige week kwamen zes kinderen van Basisschool ’t Palet een ochtend bliksemstage lopen op onze studio. Gewapend met een arsenaal aan vragen, een tour langs onze ‘eilanden’ en een workshop logo ontwerpen waren wij vastberaden om de horizon der beroepskeuzes van deze jonge honden te verbreden. En voor ons was het een kans om deze nieuwe generatie van potentiele ontwerpers, projectmanagers en creatief strategen eens even haarfijn onder de loep te nemen.

 

Aspirant designers

Het is een mediawijze generatie die kliks en bits met de paplepel ingegoten krijgt. Na een korte introductie en wat ongeduldig heen-en-weer geschuif op stoelen mochten de kids eindelijk op onderzoek uit. Nieuwsgierig lonkten zij naar de schermen van de ontwerpers en binnen de kortste keren waren de ‘wacoms’ in beslag genomen. Ze pakten de digitale tekenpennen beet en na een gewenningstijd van ongeveer een nanoseconde maakten deze aspirant designers hun eerste digitale schetsen. Ook tijdens de workshop logo ontwerpen waren zij proactief, creatief en verrassend.

 

Deze kinderen demonstreren dat er een nieuwe generatie designers op komst is, die nieuwsgierig, creatief en innovatief is. Nu nog hopen dat zij voor het leukste beroep ter wereld kiezen.

#30daysasahagenees

Het strand natuurlijk. Goede vis, vers van de visafslag. Maar ook de Grote Markt. Het Zeeheldenkwartier en de Haagse Markt. Yup, bij Studio Piraat zijn we thuis in het Haagse. Dus toen wij gevraagd werden of we een ’30 days as a Hagenees’ wilden ontvangen konden we dan ook niet anders dan enthousiast JA zeggen!

En zo kwam afgelopen dinsdag Bas op bezoek. Bas heeft een reclamebureau voor kleine merken met grote ambities en komt uit Groningen, maar leeft, woont en werkt 30 dagen als heuse Hagenees. Op dag 20 was hij bij ons op de studio en mocht gelijk zijn haken uit de mouwen steken. Wij lokten hem met Haagse speklappen, een potje prof-tafelvoetbal en een woedende brainstorm. De brandende vraag is: Hebben wij Bas uit Grunn gekaapt? Bekijk de voortgang van Bas via #30daysasahagenees….

 

Nieuwe Piraten aan boord!

Er is weer nieuwe bemanning aan boord! Anna Newen en Sabine Evers zijn gestart als creatief strategen op de studio. Freek Rutkens is als ontwerper binnengehaald.

Anna komt vers van de Universiteit Amsterdam waar ze communicatiewetenschappen studeerde en dit cum-laude afrondde in de richting van mediapsychologie. Deze kennis gaat ze voor Studio Piraat inzetten voor creatieve conceptontwikkeling, communicatie en strategieën!

Sabine heeft als zzp’er haar strepen verdiend met social mediastrategieën, contentmarketing en online communicatieadvies. Ter vervanging van een zwangerschapsverlof gaat ze hier totaalconcepten, merkpositioneringstrajecten en (content)campagnes opzetten.

Freek studeerde vorig jaar af aan de Willem de Kooning academie en is een ontwerper met een passie voor digitale media en technologie als virtual reality. Dat vertaalt zich voor Studio Piraat onder andere in strakke (3D) animaties en krachtige (online) ontwerpen.

Wij zijn blij met de nieuwe Piraten, schip ahoy!

 

Haags bakkie glühwein met bratwurst

Van donderdag 17 t/m woensdag 23 december is de tweede editie van de Royal Christmasfair. De Lange Vijverberg in Den Haag staat dan weer vol met gezellige kraampjes! Iedere dag is er van 12.00 tot 21.00 uur van alles te beleven; muziekoptredens, lekkere kersthapjes, drankjes en gezelligheid. Vorig jaar ontwikkelden we de identiteit van de fair en momenteel zijn we druk bezig met de programmakrant. Zien we elkaar daar?

Check voor meer informatie www.royalchristmasfair.nl

Game, set, match!

De KNLTB is de tennisbond van Nederland en inmiddels een aantal jaren één van onze mooie opdrachtgevers. Twee jaar geleden wonnen we de pitch voor het ontwikkelen van een overkoepelende eventstijl voor alle nationale toernooien. De evenementenlijn wordt ingezet bij de gehele promotie- & communicatiecampagne van de events. Van 15 tot 20 december is het Lotto NK Tennis in Rotterdam. We wensen alle spelers veel succes!

Taart in zicht

We love food. Ja echt. Zelfs zó erg dat het bakken van taarten, cakes, macarons, koekjes, vlaaien, brownies en muffins inmiddels een traditie zijn geworden op de studio. Graag delen we onze beste baksels mét recept. En deze keer in de spotlight: de ‘second-on-the-lips-forever-on-the-hips’ frambozencheescake brownies. YUM!

 Wat heb je nodig voor 15 stuks?
– 200 gram pure chocolade
– 400 gram roomkaas
– 200 gram ongezouten boter
– 400 gram kristalsuiker
– 5 eieren
– 110 gram gezeefde bloem
– 1 tl vanillearoma
– 120 gram frambozen

How to
Verwarm de oven voor op 170 C, vet een bakvorm van 20×30 cm in en bekleed hem met bakpapier. Smelt de chocolade au bain marie en laat iets afkoelen. Klop de boter met 250 gram van de suiker tot een luchtig mengsel en voeg een voor een 3 eieren toe. Giet de gesmolten chocola door je botermengsel en spatel de bloem er luchtig door. Schep driekwart van je beslag in de bakvorm. Klop in een andere kom de roomkaas, suiker, eieren en het vanillearoma tot een glad mengsel. Giet dit op het chocoladebeslag. Doe het laatste beetje van het chocoladebeslag over de roomkaas. Je kunt een marmerpatroon maken door met een vork zachtjes door het beslag te strijken. Duw de frambozen zachtjes in je taartje en bak het geheel 40 minuten. Snij je brownie in kleine stukken en voilà!

Meer dan koffieschenken…

De derde editie van het Out of Office Festival was een succes! Jonge, energieke mensen van 25 + konden ervaren hoe je naast je drukke leven toch nog iets voor een ander kunt betekenen.

Tijdens het jaarlijkse festival kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met vrijwilligerswerk. Het gehele festival wordt zo opgebouwd dat je kunt ontdekken welk type vrijwilligerswerk in lijn ligt met jouw interesses en werkervaring. Want het gaat bij vrijwilligerswerk al lang niet meer om alleen maar koffie schenken!

Studio Piraat heeft de identiteit en gehele aankleding van het Out of Office Festival mogen maken. In het eerste jaar hebben we samen met de Gemeente Den Haag het concept van dit festival op poten gezet, waarna we de gehele look & feel van het evenement hebben ontwikkeld. Van posters tot programmaboekjes en van paraplu’s tot 10 meter brede banners; alles is gemaakt! We verheugen ons op de volgende editie in 2016.

Dieren vieren ook Sinterklaas. Toch?

Vorig jaar ging de Nederlandse animatiefilm Trippel Trappel tijdens het Nederlands Film Festival in première. Albert ‘t Hooft en Paco Vink – goede bekenden van onze studio – ontwikkelden deze unieke animatie film. De film is volledig 2D handgetekend op de computer.

De allerliefste familiefilm werd lovend ontvangen. In de film gaat Fretje op zoek naar Sinterklaas om zijn verlanglijstje persoonlijk aan de Sint te overhandigen. Want waarom krijgen dieren eigenlijk geen cadeautjes op pakjesavond? Zijn zij niet braaf geweest? Wij raden deze leuke film aan iedereen aan.

De tekenfilm wordt in vijf delen op NPO 3 uitgezonden na het SinterklaasjournaalDeel gemist? Dan kun je via uitzending gemist de film terug kijken. En op www.trippeltrappel.nl kun je de dvd bestellen.

Op ontdekkingsreis met Demi

Het ID College is een landelijke campagne gestart om gedurende het gehele schooljaar aankomende studenten aan te spreken en motiveren zich in te schrijven voor een vervolgopleiding. De campagne is opgedeeld in verschillende fasen en neemt aankomende scholieren mee in het keuzeproces van Demi. Een 4e jaars VMBO scholiere die stap voor stap ontdekt welke opleiding bij haar past.

Alle fasen in het keuzeproces (van oriëntatie tot besluitvorming) hebben zo hun eigen kenmerken. We hebben een modulaire campagnestijl bedacht waarbij kenmerken uit iedere fase worden gevisualiseerd met iconen. Door het verhaal te vertellen vanuit een mede-scholier maken we de vragen en problemen waar je bij het keuzeproces tegen aanloopt inzichtelijk. Doordat eindexamenleerlingen zich kunnen identificeren met Demi helpt het ID College hen met het keuzeproces voor een vervolgopleiding.

Bekijk alle animaties

Toch maar Helvetica

Typografie. Ofwel tekstuele vormgeving. Een belangrijk onderdeel van ons werk waarbij we bekijken hoe de inhoud van een tekst extra wordt ondersteund door het type letter. Ondanks de duizenden lettertypen die er nu bestaan is er eentje die al sinds 1957 veel gebruikt wordt, Helvetica. Opvallend doordat hij niet opvalt. Neutraal maar wel aansprekend. Modern én klassiek. Blogs worden volgeschreven over deze letter! En ook wij zijn fan van dit blijvertje. Ga er maar eens op letten hoe vaak je hem tegenkomt. Dus ook wij zeggen ‘hey hey Helvetica’!

Samenwerken met onze ‘östlichen Nachbarn’

Deze week leggen we de laatste hand aan het magazine van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), ‘MARKT’. Op basis van archetypering hebben we het Duits-Nederlandse tijdschrift geherpositioneerd. Naast de nieuwe visuele identiteit en merkpositionering van het magazine werken we samen met de DNHK aan een inhoudelijke en redactionele verdiepingsslag. Het magazine laat op een beeldende en creatieve manier de verschillen zien tussen Duitsland en Nederland. Zowel op economische als culturele thema’s. Voor dit project werken we nauw samen met fotografen, illustratoren en tekstschrijvers uit zowel ons eigen land als ons buurland. Super toll! Bekijk case

Thuiswedstrijd

Onze wortels liggen in Den Haag. Jaren terug zaten we met de studio in een pand vlakbij

het strand van Scheveningen. Goede herinneringen aan een mooie studiotijd! Daarom waren we blij met de vraag om de website te ontwerpen voor dit bijzondere stadsdeel.

De site buitengewoonscheveningen.nl laat zien welke activiteiten in Scheveningen worden georganiseerd en is sinds kort live.

PEP Den Haag krijgt een nieuw jasje

PEP Den Haag is het kenniscentrum voor en de verbinder van vrijwilligersorganisaties en professionals binnen de zorg, politiek, het welzijn en bedrijfsleven. Na de fusering van een aantal stichtingen liep PEP gaandeweg tegen een identiteitsvraagstuk aan. PEP vroeg ons de diepte in te gaan en hun merkverhaal te vormen. Op basis van een uitgebreid in- en extern onderzoek hebben we de basis voor het positioneringsplan, de toekomstige merkstrategie en de visuele strategie van PEP gevormd. Momenteel zijn we druk bezig met de visuele uitrol voor PEP, met o.a. het nieuwe beeldmerk en de website. Wordt vervolgd!

Een kwestie van duidelijkheid!

Rapporten, jaarverslagen, gebruiksaanwijzingen, bedrijfsplannen en visiedocumenten… Veel tekst, een legio aan informatie maar vaak weinig duidelijkheid. Klanten worden zich steeds meer bewust dat vorm invloed heeft op het overbrengen van een boodschap. Daarom werken wij steeds vaker aan de ontwikkeling van infographics, waarbij informatie inzichtelijk en begrijpelijk wordt. We maken de vertaalslag van droge tekst naar verfrissende, verhelderende beelden. Bij het ontwerpproces van een infographic structureren we alle informatie, visualiseren we content en creëren we overzicht. Geen saaie lappen tekst meer lezen dus!

Ervaring is de beste leermeester

De Algemene Rekenkamer controleert de inkomsten en uitgaven van het Rijk en voorziet het parlement van bruikbare informatie. Voor beleidsmakers is het van belang dat zowel de kernboodschap en meest belangrijke gegevens in één oogopslag te begrijpen zijn. We zijn van start gegaan met een cursustraject om onderzoekers te leren inhoudelijke, tekstuele resultaten om te zetten in relevante beelden. In een aantal dagdelen geven we training over de basisbeginselen bij het visualiseren van data.

insPiraatie in de mail?

Wil je ons beter leren kennen? Dat kan! Via de insPiraatie houden we ons netwerk op de hoogte over onze projecten, studio nieuwtjes en meer. Schrijf je in en je bent helemaal bij!