insPiraatie

Wat houdt ons bezig? En wat valt ons op? Laat je inspireren op onze InsPiraatie pagina!

Het belang van een goed lettertype

Typografie – ontwerpers kennen de impact van een goede letter als geen ander. Of zoals onze ontwerper Sean het zo beeldend zegt: typografie is voor ontwerp wat kruiden zijn voor eten. Je kunt lekker puur eten koken, maar het zijn de kruiden die het spannend maken. En soms zelfs een tikkeltje gewaagd. Maar dat een lettertype het verschil tussen schuld en onschuld zou bepalen, had ook hij niet voorzien.

 

Hoe dan?

In een corruptieschandaal wordt de dochter van de Pakistaanse Premier Nawaz Sharif beschuldigd via illegale constructies eigenaresse te zijn van dure appartementen in Londen. Om haar onschuld te bewijzen droeg Mejuffrouw Sharif documenten uit 2006 aan, die zouden aantonen dat zij alleen curator was van de appartementen en niet de eigenaar.

 

En?

De documenten zijn geschreven in Calibri, een letter die anno 2017 het stokje van de klassieker Times New Roman als alom vertegenwoordigde norm in office documenten heeft overgenomen.

Maar nu de ontknoping. Het lettertype Calibri, van de Nederlandse typograaf Lucas de Groot, kwam pas in 2007 op de markt. Wat zou betekenen dat Maryam Sharif deze met geen mogelijk in 2006 had kunnen gebruiken. We plead guilty!

 

Typisch typo

Behalve rechtszaken ontraadselen, leent typografie zich ook uitermate goed om de uitstraling van een identiteit te bepalen. Ontwerp en typografie moeten elkaar aanvullen en versterken.

Typografie is bij uitstek een emotioneel element. Elk type typo wekt een ander gevoel op. Daarom is de keuze voor script, schreefloos*, mono of handwriting zo belangrijk. Het is bepalend voor wat jouw bedrijf zegt, met en zonder woorden. Daar weten wij wel raad mee!

Kijk voor onze typografiekeuzes naar ons werk of neem direct contact met ons op!

 

*een schreefloos oftewel sans serif lettertype is een lettertype zonder schreven. Dat wil zeggen dat het geen dwars geplaatst streepje aan het uiteinde van de letter heeft.

insPiraatie in de mail?

Wil je ons beter leren kennen? Dat kan! Via de insPiraatie houden we ons netwerk op de hoogte over onze projecten, studio nieuwtjes en meer. Schrijf je in en je bent helemaal bij!