Waarom leggen we met het grootste gemak een rug neer voor de nieuwste iPhone, terwijl de functionaliteiten grotendeels overeenkomen met concurrerende, goedkopere modellen? Dat komt omdat iPhone-gebruikers niet alleen een telefoon kopen, maar ook een bepaalde ervaring. Gebruiksgemak, compatibiliteit met andere apparaten en de status van dit luxeproduct zijn overwegingen om voor een iPhone in plaats van een Android-model te kiezen. Prijs is vaak niet meer de belangrijkste overweging. Je ideale klant wil zich met jouw merk identificeren en telt daar graag extra geld voor neer.
Soms kom je iemand tegen waarmee je een enorme klik ervaart. Vanwege gezamenlijke interesses of ervaringen identificeer je je met die persoon. Net zoals je je identificeert met een persoon, doe je dat waarschijnlijk ook met bepaalde merken. Merken die een duidelijke merkidentiteit uitstralen. Hoewel je met jouw merk misschien niet dezelfde ambities hebt als Apple, kan jij ook met de identiteit van jouw merk de juiste mensen aanspreken. Op deze pagina vertellen we meer over de merkidentiteit.
De merkidentiteit, ook wel corporate identity genoemd, is alles waar je merk voor staat. Het is de visuele, verbale en emotionele uitdrukking van een merk en gaat verder dan alleen de tone of voice en huisstijl. Het onderscheidt je van andere merken en met een sterke merkidentiteit identificeert je ideale klant zich met jouw merk.
Succesvolle merken weten waar ze voor staan. Hun medewerkers ademen de merkidentiteit en communiceren dit helder naar de ideale klant. Een sterke merkidentiteit levert de volgende voordelen op:
De merkidentiteit gaat verder dan alleen de visuele kenmerken van een merk. De merkpositionering, -architectuur, -archetypering, -essentie en -belofte vormen samen de identiteit van een merk.
Sommige merken bestaan uit verschillende submerken, divisies of losse producten. Om duidelijk onderscheid te houden is het belangrijk om een duidelijke merkarchitectuur te hebben. Hiermee krijg je inzichtelijk hoe deze elementen zich verhouden tot het overkoepelende merk. De merkarchitectuur wordt ook wel de blueprint genoemd.
Archetypen, of merkkarakters, zijn de oerkarakters van je merk. Er zijn in totaal twaalf archetypes: bijvoorbeeld de wijze, de rebel of de schepper. Deze karaktertrekken dragen bij aan het beeld dat jouw ideale klant van je merk krijgt en ze zijn een belangrijk onderdeel van de identiteit van je organisatie.
De merkessentie vormt het fundament van je merk. Het omvat de fundamentele waarden, overtuigingen en kenmerken die het merk uniek maken en onderscheiden van andere merken. Vanuit de merkessentie wordt de merkbelofte geformuleerd.
Om je ideale klant te overtuigen, moet je antwoord geven op de vraag: "what's in it for me?". De merkbelofte is jouw concrete belofte om het "probleem" van je klant op te lossen. Een autofabrikant belooft bijvoorbeeld veiligheid en een voedselfabrikant belooft verantwoorde snacks. De merkbelofte wordt vanuit de kernwaarden (merkessentie) geformuleerd in een pakkende zin. Fabrikant Miele heeft bijvoorbeeld als kernwaarde hoogstaande kwaliteit. Hun merkbelofte is dan ook “Immer Besser”, waarmee ze de hoogste kwaliteit beloven.
De uitkomst van deze beslissingen leg je vast in een brandbook, merkpaspoort, huisstijlhandboek en beeldconcept. Vanuit daar kun je je ideale klant bereiken met consistente communicatie.
Wil jij dat je ideale klant zich identificeert met jouw merk en dit de voorkeur boven andere merken krijgt? Onze merkstrategen werken vanuit de inhoud, doen tot op de bodem onderzoeken om karakter aan jouw merk te maken. Zodat je organisatie wordt opgeMERKt en de juiste doelgroep aantrekt.